Международен ден на детската книга

Международен ден на детската книга

Международен ден на детската книга

02.04.2024 г.

На 2 април се празнува Международният ден на детската книга. Тази дата е избрана, защото на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен. През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Тази награда се присъжда на най-добрия детски писател и художник на детски книги на всеки две години. Сред носителите на тази престижна награда са имена като Астрид ЛиндгренСелма ЛагерльофТуве ЯнсонЛуис КаролВалери ПетровАнгел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”. През 1967 г. 2 април е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY).

Детските книги играят важна роля във формирането на личността. Те не само възпитават всяко дете поотделно, но участват и в създаването на моралния и интелектуален облик на цели поколения. Въпреки нашата епоха на цифрова реалност и медийни технологии, четенето на книги остава важен начин да разширим света около нас. Детските книги ни потапят в прекрасни пътешествия и интересни открития, помагат ни да формираме мислене, въображение и грамотна реч.

Затова, вместо да се потапяме изцяло в анимационни филми и компютърни игри, нека запазим традицията на четенето. Денят на детската книга е прекрасен повод да създадем семейна традиция и да създадем с децата си малка домашна книга. Тя може да включва приказки, стихотворения, рисунки и семейно творчество. Нека подарим на децата си любими книжки и споделим с тях вълнуващите приключения, които се крият в страниците на книгите.