Ден на европейските автори

Ден на европейските автори

Ден на европейските автори

26.03.2024 г.

За втора поредна година отбелязваме деня на европейските автори. По този повод при нас на гости бяха писателят Явор Цанев. Той се срещна с третокласниците и представи романите си "Злостории " и " Силвър и вампирите". Учениците му задаваха въпроси,свързани с книгите му и относно процеса на създаването на печатни произведения. На финала той подари на училищната библиотека по един екземпляр от романите му, подписани с автограф. 

Денят продължи с онлайн среща на учениците от 1 и 2 клас с детската писателка и илюстратор Нуша Роянова. Тя представи своите детски книжки и прочете откъси от тях на нашите най-малки ученици. С нея предстои и среща на живо в училище през следващия месец.

Русенската поетеса Мария Богомила се отзова на нашата покана да посети училището в този ден. Въпреки натоварената си програма тя отдели време за среща със седмокласниците и сподели с тях моменти от своите съкровени стихотворения. Срещата беше изпълнена с интерактивни моменти, за които нашата гостенка се беше подготвила предварително. В края на срещата тя подари своята стихосбирка с автограф на училищната библиотека.

Финалът на този ден сложи вокалната ни група "Звънчета" с художествен ръководител г-жа Ани Ангелова. Те направиха телемост с нашите приятели от училище " Смаранда Джурджу" гр. Търговище, Република Румъния.  Като домакини на тази среща ние започнахме с песента "Слънчице мое" под съпровод на китарата на г-жа Ангелова. След това Никол Дончева от 6 б клас поздрави румънските ни приятели със стихотворението " Родината" на Лиляна Стефанова. 

Ние също бяхме поздравени със стихотворения на румънски език от Михай Еминеску, както и с традиционна румънска песен.