Спортът е здраве

Спортът е здраве

Спортът е здраве

29.09.2023 г.

С участието в инициативата "Европейски ден на спорта в училище" нашето училище призова всички учащи да бъдат активно спортуващи. 

Спортният празник бе открит от Евгени Игнатов- шампион и рекордьор на България по лека атлетика. Той разказа за своите успехи пред цялото училище и как спорта е променил живота му. 

Спортният полуден стартира със сутрешна разгрявка на двора, водена от наши ученици под ръководството на старши учител по ФВС г-жа Кремена Тошкова.

Наши партньори днес бяха и спортни клубове, които направиха атрактивни демонстрации пред учениците и родителите:

  1. ТСК Русе с треньор Кръстина Атанасова. Възпитаниците на клуба представиха основните техники във вдигането на тежести и предоставиха възможност на желаещите да опитат своите сили.
  2. Акробатика- с треньор Мариан Габровски,чийто спортисти бяха от нашето училище и демонстрираха своите умения, които са придобили след едногодишна тренировъчна дейност към безплатните занимания към ЦПЛР- УСШ Русе и клуб по акробатика "Локомотив" Русе.

Всички учители бяха подготвили игри с различна тематика и насоченост за своите ученици- Еко шампиони, народна топка, скачане на въже, баскетбол и т.н. 

Акцент в целия празник бе и демонстрацията за правилно управление на велосипед по импровизираната открита площадка по БДП в двора на училището. Децата демонстрираха кое е коректното поведение на пътя, как се пресича пешеходна пътека с велосипед и отдаване на предимство на пешеходците. Учителите бяха подготвили и викторина с въпроси, свързани с познаването на пътните знаци и маркировка, а така също и  светлините на светофара и други важни аспекти от Правилника за движение по пътищата. 

Финалът на празника беше сложен с български хора, както повелява традицията.

Благодарим на всички колеги, ученици и родители, които помогнаха за реализирането на този празник. Нашите деца го заслужават.